فهرست مطالب

به نژادی گیاهان زراعی و باغی - سال دوم شماره 1 (بهار و تابستان 1393)

مجله به نژادی گیاهان زراعی و باغی
سال دوم شماره 1 (بهار و تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/05/18
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محمد مهدی فخرایی، مصطفی عرب، مهران عنایتی شریعت پناهی صفحات 1-12
    روش های متعددی برای تولید گیاهان هاپلوئید وجود دارد که یکی از انواع کارآمد آن ها آندروژنز به ویژه کشت میکروسپور است. نتایج مطالعات متعدد نشان می دهد که اعمال تنش به منزله یک عامل محرک، در القای رویان زایی میکروسپور موثر است. در آزمایش اول اثر تیمار دمایی شامل تنش سرما و تنش گرما به همراه کنترل بررسی شد. در آزمایش دوم اثر 2،4-D و در آزمایش سوم اثر PEG-4000 در محیط کشت بررسی شدند. در ادامه از تنش های دیگری شامل pH بالای محیط القا، اتانول و همچنین دور بالای سانتریفیوژ در القای آندروژنز استفاده شد. نتایج نشان داد که بر اثر پیش تیمار سرمایی ̊C 4 به مدت یک روز تقسیم سلولی صورت گرفت؛ همچنین با تنش گرمایی ̊C 35 به مدت دو روز تقسیم سلولی ایجاد شد. از میان تنش های دمایی، پیش تیمار ̊C 35 به مدت یک روز کارآمدترین تنش، در القای آندروژنز بود. بهترین تیمار تنش 2،4-D برای القای آندروژنز، غلظت 25 میلی گرم بر لیتر بود؛ که موجب ایجاد بیشترین ساختار چند سلولی شد. در تنش پلی اتیلن گلیکول نیز بیشترین تغییرات مطلوب با تیمار 84/0- مگاپاسکال مشاهده شد. pH های 5/6 و 7 سبب شروع تقسیم سلولی میکروسپورها و ایجاد ساختار چند سلولی شدند. پیش تیمار سانتریفیوژ با دور بالا، فقط سبب تولید میکروسپورهای متورم شد.
    کلیدواژگان: تنش های دمایی، تنش های شیمیایی، کشت میکروسپور، PEG، 4000، 2، 4، D
  • پریسا شکرریز، شیرین دیانتی دیلمی، محسن کافی، مسعود میرمعصومی صفحات 13-21
    در این پژوهش جوانه زنی بذرهای حاصل از خودگشنی، درصد بقا و رشد پروتوکورم های ارکیده فالانوپسیس رقم ‘کیوتو’ در کشت درون شیشه ای و به روش غیرهمزیست بررسی شد. برای این منظور، از پنج نوع محیط کشت مختلف شامل وسین و ونت، موراشیگ و اسکوگ، یک دوم غلظت موراشیگ و اسکوگ، نودسون و فاست تغییریافته و تیمارهای افزودنی های آلی شامل دو گرم پپتون، 15 درصد شیر نارگیل استریل یا ترکیبی از هر دو آن ها استفاده شد. بررسی نتایج جوانه زنی 30 روز بعد از کشت بذر نشان داد بهترین محیط کشت برای جوانه زنی بذرهای این رقم، محیط کشت نودسون تغییریافته تیمار ترکیبی پپتون همراه با شیر نارگیل (9/65 درصد) دارد. محاسبه درصد بقا و رشد قطری پروتوکورم ها 50 روز پس از کشت نشان داد بیشترین میزان بقای پروتوکورم در محیط کشت نودسون دارای تیمار پپتون (7/94 درصد) وجود داشته و بیشترین رشد پروتوکورم ها در محیط کشت فاست دارای تیمار ترکیبی پپتون همراه با شیر نارگیل (3/3 میلی متر) رخ داده است.
    کلیدواژگان: بقا و رشد پروتوکورم، پپتون، جوانه زنی بذر، شیر نارگیل، کشت غیرهمزیست
  • زهرا مجیدی، غلامعلی رنجبر، نادعلی باباییان جلودار، نادعلی باقری صفحات 23-30
    به منظور بررسی تاثیر جهش زاهای شیمیایی بر رقم برنج ’طارم محلی‘ در شرایط تنش شوری، بذور رقم برنج ’طارم محلی‘تحت تیمار دو موتاژن شیمیایی اتیل متان سولفونات (14 میلی مولار) و سدیم آزید (2 میلی مولار)، قرار گرفت و در نسل دوم بوته هایی که از نظر صفات مهم اقتصادی مطلوب بودند، انتخاب شدند. گیاهچه های حاصل از این بوته ها در نسل سوم با استفاده از یک آزمایش فاکتوریل دو عاملی در قالب طرح پایه کاملا تصادفی در سه تکرار، در دو سطح شوری صفر و 12 دسی زیمنس بر متر در محیط هیدروپونیک ارزیابی شد. نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد که دو لاین موتانت حاصل از تیمار اتیل متان سولفونات در گروه متحمل قرار گرفتند که در مقایسه با شاهد (بدون اعمال موتاسیون) تحت تنش شوری بهتر عمل کردند و دو لاین حساس به شوری نیز تحت تیمار این موتاژن مشاهده شد، درحالی که بیشتر لاین های موتانت حاصل از تیمار سدیم آزید در تنش شوری مشابه با رقم شاهد عمل کردند. همچنین چند لاین حساس به شوری از این موتاژن شناسایی شد.
    کلیدواژگان: اتیل متان سولفونات، برنج، تنش شوری، سدیم آزید، موتاسیون
  • مهدی کاکایی، علیرضا زبرجدی، علی مصطفایی، عباس رضایی زاد صفحات 31-45
    به منظور بررسی تنوع ژنتیکی ژنوتیپ های کلزا توسط تجزیه و تحلیل های چندمتغیره در دو شرایط رطوبتی (نرمال و تنش) تعداد 16 ژنوتیپ با آرایش طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار تحت دو شرایط در دانشگاه رازی در سال 1386 1387 بررسی شد. تجزیه به عامل ها در شرایط نرمال نشان داد که نه عامل اول در مجموع 1/89 درصد تنوع کل داده ها را توجیه کردند و همچنین در شرایط تنش هشت عامل اول در مجموع 05/86 درصد تنوع کل داده ها را توجیه کردند. تجزیه علیت برای عملکرد روغن براساس ترتیب اهمیت صفات و نیز نتیجه رگرسیون گام به گام به ترتیب دو صفت پرولین در مرحله اوایل گلدهی و ارتفاع در مرحله اواسط گلدهی در شرایط نرمال و دو صفت ارتفاع در مرحله اواخر گلدهی و میانگین طول خورجین در شرایط تنش خشکی را انتخاب کردند. تجزیه خوشه ایبراساس کلیه صفات در شرایط نرمال به روش WARD، ژنوتیپ ها را در سه گروه قرار داد و بیشترین فاصله ژنتیکی بین ژنوتیپ های Sunday و Shiralee مشاهده شد. در شرایط تنش به روش UPGMA نیز ژنوتیپ ها در سه گروه قرار گرفتند و دورترین قرابت بین ژنوتیپ های Sahara و Sunday به دست آمد. بنابراین، پیش بینی می شود که تلاقی ژنوتیپ های Sunday و Sahara با Shiralee بهترین دورگ ها را ایجاد و در نسل های در حال تفرق تنوع مطلوبی برای برنامه های به نژادی فراهم کند.
    کلیدواژگان: تجزیه خوشه ای، تجزیه علیت، تنش خشکی، روش های آماری چندمتغیره، کلزا
  • سحر صیاد، منوچهر خدارحمی، حمیدرضا نیکخواه، بهزاد سرخی له لو، حمید تجلی، منوچهر طاهری، فضل الله حسنی، مجید طاهریان، مهرداد محلوجی صفحات 47-58
    این پژوهش برای تعیین پایداری عملکرد بر روی 18 لاین امیدبخش جو و دو لاین شاهد شامل نصرت و MB-86-5 در شش منطقه معتدل شامل کرج، اصفهان، بیرجند، ورامین، زرقان و نیشابور بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار و در دو سال زراعی (1388 1390) انجام شد. بعد از انجام تجزیه مرکب، تجزیه پایداری با استفاده از روش گرافیکی و چند متغیره GGE biplot انجام شد. در این روش ژنوتیپ های 1، 2، 5 و 16 از پایداری بسیار بالایی برخوردار بودند. هچنین ابرمحیط به ترتیب شامل 1. کرج، ورامین و زرقان، 2. نیشابور و بیرجند و 3. اصفهان شناسایی شدند. برترین ژنوتیپ ها برای این سه ابرمحیط به ترتیب ژنوتیپ های 2، 5 و 16 هستند. بنابراین، با توجه به نتایج پژوهش حاضر، ژنوتیپ های 2 (Kavir/Badia/3/Torsh/9cr.279-07/Bgs/4/Karoon/Kavir) با میانگین عملکرد 626/6 تن در هکتار و ژنوتیپ 16 (ZBL-2640) با میانگین عملکرد 438/6 تن در هکتار بعد از ژنوتیپ شاهد (1) با میانگین عملکرد 492/6 تن در هکتار به منزله سازگارترین ژنوتیپ ها شناخته و معرفی می شوند.
    کلیدواژگان: ابرمحیط، اثر متقابل ژنوتیپ × محیط، اقلیم معتدل، پایداری، سازگاری
  • محمد علی علیزاده، ساناز یاریاب، علی اشرف جعفری، پروین صالحی شانجانی صفحات 59-74
    به منظور بررسی صفات مورفولوژی و فنولوژی خصوصیات 24 جمعیت از چهار گونه بابونه از جنسAnthemis آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در سال زراعی 1390 1391 در مزرعه ایستگاه تحقیقاتی البرز واقع در شهر کرج به اجرا درآمد. 13 صفت قطر طولی و عرضی تاج پوشش، سطح تاج پوشش، ارتفاع و تعداد گل در بوته، زمان گلدهی و برداشت، وزن تر و خشک سر شاخه، درصد و عملکرد اسانس، دمای تجمعی رشد روزانه زمان گلدهی و برداشت اندازه گیری و ارزیابی شدند. مقایسه میانگین بین چهار گونه نشان داد که گونه A. tinctoria بیشترین میانگین عملکرد اسانس و گونه A. pseudocotula بیشترین میانگین وزن سرشاخه، قطر تاج پوشش، ارتفاع گیاه نسبت به سایر گونه ها را داشت. مقایسه میانگین بین جمعیت های چهار گونه نشان داد که جمعیت گالیکش (Anthemis haussknechtii) بیشترین مقدار میانگین سطح تاج پوشش، ارتفاع گیاه، تعداد گل، و وزن تر سرشاخه؛ و جمعیت بانه2 (Anthemis tinctoria) بیشترین عملکرد اسانس را نسبت به سایر جمعیت ها را داشتند. باتوجه به همبستگی مثبت بین صفات رویشی و زایشی گونه های جنس Anthemis، نتیجه گیری شد که عملکرد اسانس تابعی از صفات وزن تر و خشک سرشاخه، قطر تاج پوشش و ارتفاع بوته بود. با تجزیه خوشه ایجمعیت های چهار گونه جنس Anthemis به چهار گروه تقسیم شدند و لذا قرار گرفتن جمعیت ها داخل هر گروه، دلیل بر خویشاوندی آن ها بود.
    کلیدواژگان: بابونه، تاج پوشش، دمای تجمعی رشد روزانه (GDD)، سرشاخه
  • محمود رقامی، محمدرضا حسندخت، ذبیح الله زمانی، محمدرضا فتاحی مقدم، عبدالکریم کاشی صفحات 75-89
    برای برآورد وراثت پذیری، هتروزیس، ترکیب پذیری عمومی و خصوصی و رابطه بین آن ها در صفات تعداد میوه در بوته، میانگین تعداد روز تا رسیدن نخستین میوه، عملکرد در بوته، میانگین وزن میوه و ضخامت گوشت میوه هفت توده ملون ایرانی (’تاشکندی‘، ’خاتونی‘، ’میرپنجی‘، ’سوسکی سبز‘، ’گرمک‘، ’گلپایگان‘ و ’آران 1‘) در یک طرح دای آلل کامل تلاقی داده شدند و هیبریدها برای ارزیابی صفات مورد نظر در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار کشت شدند. تجزیه واریانس صفات نشان دهنده تفاوت معناداری در میان دورگ ها بود، بنابراین برای تجزیه ترکیب پذیری روش نخست گریفینگ به کار گرفته شد. میزان ترکیب پذیری خصوصی عملکرد در بوته از ترکیب پذیری عمومی آن بیشتر بود که نشان دهنده غالب بودن عمل غیرافزایشی ژن هاست. اثرات ترکیب پذیری عمومی برای اغلب والدها در صفات ارزیابی شده معنا دار بود. وراثت پذیری بالای خصوصی برای صفات تعداد میوه در بوته، میانگین وزن میوه، تعداد روز تا رسیدن و ضخامت میوه (به ترتیب 83/0، 82/0، 79/0 و 74/0) نشان دهنده اثر کم محیط بر این صفات و نقش بیشتر اثرات افزایشی بود. بیشترین وراثت پذیری خصوصی برای صفت تعداد میوه در بوته (83/0) برآورد شد. هتروزیس مطلوبی براساس والد برتر برای عملکرد در بوته مشاهده شد (78/15 درصد)، بنابراین، با استفاده از تجمع ژن های افزایشی و غیرافزایشی می توان ارقام هیبرید برتر را برای صفات مهم زراعی خربزه اصلاح کرد.
    کلیدواژگان: ترکیب پذیری عمومی و خصوصی، عمل افزایشی ژن، گریفینگ، وراثت پذیری، هتروزیس
  • الهه غفاری، اباذر رجبی، علی ایزدی دربندی، فرانک روزبه، رضا امیری، رضا امیری صفحات 91-104
    پژوهش حاضر به منظور ارزیابی میزان تحمل به خشکی هیبریدهای جدید مونوژرم چغندرقند با استفاده از پلی اتیلن گلیکول 6000، در شرایط کشت درون شیشه ای انجام شد. این آزمایش به صورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار، در موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندرقند (کرج) در سال 1392 انجام شد. تعداد 23 هیبرید جدید مونوژرم چغندرقند به همراه دو شاهد متحمل و معمولی در دو سطح نرمال (پتانسیل اسمزی صفر) و تنش خشکی (7/0- مگاپاسکال) کشت شدند. پس از شش هفته، صفاتی از قبیل طول ریشه چه و ساقه چه، وزن تر و خشک ریشه چه و ساقه چه، طول، وزن تر و وزن خشک گیاهچه اندازه گیری شدند. تجزیه واریانس داده ها نشان داد که اثر سطوح تنش و اثر متقابل ژنوتیپ در تنش برای تمامی صفات بررسی شده معنا دار شده است. اثر ژنوتیپ نیز برای تمامی صفات به غیر از وزن خشک ریشه چه معنا دار شد. براساس نتایج حاصل از تجزیه خوشه ایبه روش Ward، هیبریدهای مطالعه شده تحت شرایط نرمال و تنش خشکی از نظر خصوصیات گیاهچه ای به ترتیب در سه و چهار گروه مختلف قرار گرفتند که در شرایط نرمال هیبریدهای 2، 21، 22، 3، 23 و 20 و در شرایط تنش نیز هیبریدهای 13، 4 و 3 به منزله گروه برتر شناخته شدند. همچنین به منظور مقایسه میزان تحمل به خشکی و غربال نهایی هیبریدهای متحمل و برتر، از شاخص تحمل به تنش (STI) استفاده شد و هیبریدهای 13، 22، 23، 21، 7، 4، 20 و 3 به منزله متحمل ترین هیبریدها نسبت به تنش خشکی در مرحله گیاهچه ای معرفی شدند که در کارهای اصلاحی آینده می توانند توسط پژوهشگران به کار گرفته شوند.
    کلیدواژگان: ارزیابی، تنش، شاخص STI، شرایط آزمایشگاه، مونوژرم، هیبرید
  • بیتا خوانساری نژاد، محمدرضا حسندخت، وحیده ناظری صفحات 105-118
    در این پژوهش، تنوع ژنتیکی 25 ژنوتیپ زعفران ایرانی از سه گونه زعفران (Crocus speciosus، Crocus cancellathus وCrocus sativus) با استفاده از 16 صفت مورفولوژی و نشانگر RAPD ارزیابی شد. در صفات تعداد برگ در بوته، طول گلبرگ، وزن گل، ارتفاع ساقه گل دهنده و طول کلاله، گونه زعفران زراعی (C. sativus) با گونه speciosus متفاوت بود، ولی با گونه cancellatus تفاوت معناداری نداشت. از نظر صفات تعداد پوشش بیرونی و وزن خشک کرم ها، گونه زعفران زراعی با گونه cancellatus متفاوت بود و با گونه speciosus شباهت داشت. 19 آغازگر تصادفی RAPD در انجام واکنش PCR بررسی شدند. در مجموع 276 باند در کل نمونه ها تکثیر یافتند که از بین آن ها 261 باند چندشکل بودند و ضریب کوفنتیکی 96/0r= به دست آمد. تجزیه خوشه ایبراساس نوارهای چندشکل و با استفاده از ضریب تشابه جاکارد و به روش UPGMA انجام گرفت و نمونه ها در حد تشابه 36/0 به چهار گروه مجزا تقسیم شدند. همچنین در این روش مانند صفات مورفولوژیک C. speciosus از دو گونه دیگر جدا شد. زعفران زراعی در حد تشابه 28/0 به خوبی از دو گونه cancellatus و speciosus جدا شد.
    کلیدواژگان: تنوع ژنتیکی، زعفران، RAPD، UPGMA
|
  • Mohammad Mehdi Fakhraei, Mostafa Arab, Mehran Enayati Shariat Panahi Pages 1-12
    Several methods are available to produce haploid plants. One of the most efficient methods is especially microspore culture. Stress as a triggering factor is essential for embryogenesis induction in microspores. In the first experiment، the effect of different thermal stresses including cold treatments and heat stress and the control were evaluated. In the second experiment، the effect of 2،4-D and in the third experiment effect of PEG-4000 were studied. In addition، some other stresses including high medium pH، ethanol and high speed of centrifugation were also tested. Results showed that cold pretreatment (4˚C for 1 day) and heat stress (35˚C for 2 days) induced cell divisions. Among stresses tested، heat stress (35˚C for 1 day) was the most efficient one for induction of and rogenesis. The best concentration of 2،4-D for and rogenesis induction was 25 mg/l that induced the highest ratio of multicellular structures. The most effective cellular changes were observed when PEG in 10 percent density was applied. The pH (6. 5 and 7) induced the initiation of microspore cellular divisions and creation of multi-cellular structures. The high speed centrifugation caused only swelling of microspores.
    Keywords: 2, 4, D, chemical stresses, microspore culture, PEG, 4000, thermal stresses
  • Parisa Shekarriz, Shirin Dianati Daylami, Mohsen Kafi, Masoud Mirmasoumi Pages 13-21
    In this study، in vitro non-symbiotic germination of self pollinated seeds، protocorms survival percentage and protocorms growth of Phalaenopsis ‘Kyoto’ were investigated. For this purpose، five different modified media include Vasin and Went (VW)، Murashing and Skoog (MS)، ½ MS، Knudson C (KC)، FAST that supplemented with two g/l peptone، 15 percent sterile coconut water or two g/l peptone together with 15 percent coconut water were used. The highest seed germination of (65. 9 percent) was observed by 30days after culture on KC with two g/l peptone and 15 percent CW. The highest protocorm survival (94. 7 percent) was observed by 50 days after culture on KC with two g/l peptone. The highest growth of protocorm (3/3 mm) was obtained by 50 days after culture on FAST containing two g/l peptone and 15 percent CW.
    Keywords: coconut water, non symbiotic culture, protocorm survival, growth, peptone, seed germination
  • Zahra Majidi, Gholam Ranjbar, Nadali Jelodar, Nadali Bagheri Pages 23-30
    In order to evaluate chemical mutation on cultivar mahali Tarrom’ in salt stress، seeds of rice cultivar ‘mahali Tarrom’ were treated with two chemical mutagens، ethyl methane sulfonate (14 mM) and sodium azide (two mM). In second generation، appropriate plants for economically important traits have been selected. seeding of selected plants were tested under salt stress in third generation using a factorial experiment with two factors based on completely randomized design with three replications at two salinity levels (zero and 12 dSm-1) were in hydroponic media. Results showed that two mutant lines obtained by treatment of ethyl methane sulfonate were stayed at tolerance group that acted better in comparison with the control (non-treated) under salt stress. However، two sensitive lines to salinity conditions were observed under mutagen treatment، while most of mutant lines in sodium azide treatment under salinity conditions were performed similar to control. Also، a number of sensitive lines to salinity were identified under treatment with this mutagen.
    Keywords: ethyl methane sulfonate, mutation, rice, salt stress, sodium azide
  • Mahdi Kakaei, Alireza Zebarjadi, Ali Mostafaie, Abas Rezaeizad Pages 31-45
    To study of genetic diversity of rapeseed genotypes using multivariate methods under normal and drought stress conditions، 16 genotypes were evaluated using a randomized complete blocks design with three replications in Razi university in 2007-08 cropping season. Factor analysis under normal condition showed that nine factors explained 89. 05 percentage of total data variation، and under drought stress condition showed that eight factors explained 86. 05 percentage of total data variation. Path analysis for oil yield based on selected traits and stepwise regression showed that two traits including proline in early flowering stage and plant height in middle flowering stage under normal condition and plant height in end of flowering stage and pod length under drought stress condition were selected. Cluster analysis based on all traits under normal condition using WARD method showed that genotypes were placed in three groups and there was highest genetic distance between Sunday and Shiralee. Under drought stress condition the genotypes were located in three groups using UPGMA method and the highest distant was observed between Sahara and Shiralee، thus predict that hybridization of Sahara and Sunday with Shiralee could provide best hybrids and supply a desirable genetic diversity in segregated generations for breeding programs.
    Keywords: cluster analysis, drought stress, multivariate analysis, path analysis, rapeseed
  • Sahar Sayad, Manoochehr Khodarahmi, Hamidreza Nikkhah, Behzad Sorkhi Laleloo, Hamid Tajali, Manoochehr Taheri, Fazlolah Hasani, Majid Taherian, Mehrdad Mahlooji Pages 47-58
    This study was performed for determine stability of the 18 promising barley lines and two check lines Nosrat and MB-86-5 in Six parts of the temperate zone including Karaj، Isfahan، Birjand، Varamin، Zarghan and Nishapur based on randomized complete block design)RCBD (with three replications and in two cropping seasons (2009-2011). Following combined analysis، grain yield stability assessment was performed using graphical multivariate GGE biplot analysis. Genotypes 1، 2، 16، 5 had very high yield stability. This method was reveald three mega- environments including 1. Karaj، Varamin and Zarghan، 2. Nishapur and Birjand and 3. Isfahan. Superior genotypes 2، 16 and 5 identified for these three mega-environments، Results of this study showed genotype 2 (Kavir Kavir / / Badia Badia / 3 / Torsh Torsh /cr. 279-07/ / 9cr. 279-07 / Bgs Bgs /4/ / 4 / Karoon Karoon / / Kavir Kavir) with an average yield of 6. 626 tons per ha and genotype 16 (ZBL-2640) with an average yield of 6. 438 tons per ha as stable genotypes after check genotype1 with an average yield of 6. 492 tons per ha.
    Keywords: addaptation_genotype × environment interaction_mega_environment_stability_temperate zone
  • Mohammad Ali Alizadeh, Sanaz Yaryab, Ali Ashraf Jafari, Parvin Salehi Shanjani Pages 59-74
    In other to evaluation of morphological and phenological traits of 24 populations، from four species chamomile of the genus of Anthemis، an experiment were carried out using Randomized Completely Blocks Design (RCBD) in three replications in Alborz Research Station in Karaj، Iran during 2011-12. 13 traits including: length and width of canopy diameter، plant height، number of flower، shoot fresh and dry weight، growth degree days (GDD)، essential oil percentage and essential oil yield and plant height were evaluated. Mean comparison of the four Anthemis tinctoria، A. haussknechtii، A. pseudocotula، A. Altissima، showedthatAnthemis tinctoria hadhigher length of canopy diameter، shoot fresh and dry weight and plant height than other species. Mean comparison of the population of four population showed that Galikesh population (Anthemis haussknechtii) had higher mean value of length and width of canopy diameter، plant height، number of flower، shoot fresh and dry weight than other populations but Baneh two population (Anthemis tinctoria) had higher mean value of essential oil yield compare with other populations. Regarding of positive correlation of vegetative and generative of the genus of Anthemis and maximum traits interpretation showed that essential oil yield was followed shoot fresh and dry weight، width of canopy diameter and plant height. Cluster analysis of the populations of Anthemis tinctoria، A. haussknechtii، A. pseudocotula and A. Altissima showed that the populations divided into four groups and therefore it was proved the reason of relationship between them.
    Keywords: chamomile, cover canopy, growth degree days, shoot mass
  • Mahmoud Raghami, Mohammad Reza Hassandokht, Zabihollah Zamani, Mohammad Reza Fattahi Moghadam, Abdolkarim Kashi Pages 75-89
    In order to estimate heritability، heterosis، general and specific combining ability and relationships between them in traits of fruit number per plant، days to the first fruit harvest، yield per plant، average fruit weight and rind thickness، seven local populations of Iranian melon (‘Tashkandi’، ‘Khatouni’، ‘Garmak’، ‘Aran1’، ‘Mirpanji’، ‘Suski-e-Sabz’ and ‘Golpaygan’) were crossed using a complete diallel crosses design، Griffing’s method 1، Model I. Parents and all possible hybrids were evaluated in a randomized complete block design with three replications. Analysis of variance revealed high significant differences among F1 hybrids and their parentes for all studied traits. Therefore analysis of combining abilities showed that specific combining ability (SCA) for yield per plant was greater than general combining ability (GCA)، indicating the importance of non-additive genes controlling this character. General combining ability effects were significant for most parents in all the studied traits. High estimation of narrow sense heritability (h2ns) for the traits of fruit number per plant، fruit weight، days to the first fruit harvest and rind thickness (0. 83، 0. 82، 0. 79 and 0. 74، respectively) indicated low effects of environment on the expression of those traits and very important role of additive gene effects. High estimate of h2ns (0. 83) was found for fruit number per plant. High heterosis effect over the better parent was found for yield per plant (15. 78 percent)، therefore، it is suggested to apply both additive and non-additive genetic effects to develop superior hybrids in melons.
    Keywords: additive gene action, general, specific combining ability, griffing, heritability, heterosis
  • Elahe Ghafari, Abazar Rajabi, Ali Izadi Darbandi, Faranak Roozbeh, Reza Amiri Pages 91-104
    The present study was designed to evaluate the drought tolerance of new sugar beet monogerm hybrids using polyethylene glycol 6000، under in vitro condition. The experiment was carried out as a factorial experiment based on completely randomized design with four replications in Sugar Beet Seed Institute، Karaj in 2013. 23 new sugar beet monogerm hybrids with two tolerant and normal controls were sowed in normal (osmotic potential at zero) and drought stress (-0. 7 Mpa) conditions. After six weeks، traits such as length of root and shoot، fresh and dry weight of root and shoot، seedling length، dry and fresh weight were measured. The analysis of variance showed that stress levels and interaction genotypes in stress were significant for all of the measured traits. The effect of genotype was also significant for all traits except root dry weight. According to the results of Cluster analysis with Ward method، hybrids were classified in three and four different groups، respectively، based on the measured traits under drought stress conditions that hybrids number two، 21، 22، three، 23 and 20 in normal conditions and hybrids number 13، four and three in stress conditions were identified as superior hybrids. Also was used of the stress tolerance index (STI) in order to compare the drought tolerance and the final screening tolerant hybrids and top and hybrids number 13، 22، 23، 21، seven، four، 20 and three were introduced as the most tolerant hybrids to drought stress at seedling stage that can be used in future breeding work by researchers.
    Keywords: evaluation, hybrid, in vitro condition, monogerm, STI index, stress
  • Bita Khansarinejad, Mohammad Reza Hassandokht, Vahideh Nazeri Pages 105-118
    In this study، the genetic diversity of 25 Iranian saffron genotypes from three species (Crocus speciosus، Crocus cancellatus and Crocus sativus) has been evaluated using 16 morphological traits and RAPD marker. C. sativus was different with speciosus in the leaf number per plant، tepal length، flower weight، inflorescence stem height and the stigma length، but had no significant difference with cancellatus species. Considering traits such as the number of outer cover and the corm dry weight، domestic saffron species was different with cancellatus and similar to speciosus. 19 primers have been investigated in PCR reactions. A total number of 276 bands have been amplified from all the samples، out of which there were 261 polymorphic bands and the cophenetic coefficient was about r = 0. 96. ‍Cluster analysis was done on the basis of polymorphic bands and using Jaccard''s similarity coefficient and by UPGMA method and the samples were divided into four groups at similarity of 0. 36. In this method، the same as morphological traits، C. specious were separated from the other two species. Domestic saffron was well separated from cancellatus and speciosus at similarity of 0. 28.
    Keywords: Crocus, genetic diversity, RAPD, UPGMA